cursor

 

1 Jul 2013

[Tips] Carta Pemakanan Bayi

6 bulan
=====
Tekstur makanan : Puri yang halus.
Minuman: Susu ibu.
Makanan yang dicadangkan: Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam dan lobak merah.
Perlu dielakkan: Garam, gula, produk tenusu, telur dan kekacang.

8 bulan
======
Tekstur makanan: Puri yang sedikit kasar.
Minuman: Susu ibu atau susu formula dan air masak atau jus buah-buahan yang dicairkan (1:5).
Makanan yang dicadangkan: Buah-buahan dan sayur-sayuran.
Perlu dielakkan: Garam, gula, susu lembu segar, organ dalaman haiwan, kekacang dan putih telur.

10 bulan
======
Tekstur makanan: Makanan yang dilenyek kasar.
Minuman: Susu ibu atau susu formula dan air masak atau jus buah-buahan yang dicairkan (1:5).
Makanan yang dicadangkan: Buah-buahan, sayur-sayuran, ikan dan ayam.
Perlu dielakkan: Garam, gula, putih telur, kerang-kerangan, kekacang dan cili.

12 bulan
======
Tekstur makanan: Makanan yang dilenyek kasar
Minuman: Susu ibu atau susu formula, air masak atau jus buah-buahan yang dicairkan (1:5)
Makanan yang dicadangkan: Sayur-sayuran, buah-buahan, makanan berprotein dan bijirin.
Perlu dielakkan: Garam dan gula yang terlalu banyak, cili dan kerang-kerangan.

sumber : Pa & Ma

24 Jun 2013

Jom beli cradle ini, tahan lasak disukai para ibu bapa

video

This time saja2 nak share Aqeed Rafael punya perangai. By today, he is about another a week to four months old. Actually start dari umur dia masuk je 3 bulan, dia dah mula dah tunjuk akal dia.. I don't really remember what he did but mostly about sleeping style. 

Nak kena peluk kat riba, pusing2, goyang2, baru tido..pastu tukar style, nak masuk cradle then xnak the usual henjut2. Nak kena pegang kain buaian dua2 belah, genggam and start to henjut like mak2 kampung dulu2 masa xde spring buai, letak besi/kayu je buat sangkut kain buai tu. 

Lepas tu diaa start boring camtu, memang harapan lah die nak tido kalau buat camtu lagi. Mata bulat! Pastu tukar lg, nak kena goyang2 kat bouncer tp yang ni kejap je. Dah die nak tido dlm cradle macam biasa pulak. Dan style terbaru macam kt dlm video atas tu la..

Agak-agak ada tak baby three months lebih, rakus macam Aqeed ni?hahaha! Sumpah rasa geram je kat dia and at the same time lawak gila, nak gelak macam orang gila lah rasa, can?. Hehe! Geram tu sebab sebelum masuk cradle tu dia buat muka ngantuk ya amatttt! gosok2 mata, cakar muka sendiri tapi tak nangis (agaknya muka dia kebal hahahaha) sampai tak sah sehari tanpa merah2 kat muka, asik nak golek2 nak nerap, last skali start nangis2 manja nak tido...lah sangattt. 

Kita pun angkat la bg masuk cradle, dan2 masuk tu jugak lah mata dia jadi bulat, tangan ngan kaki bertenaga bagaikan baru lepas pekena redbull. Hadoii, mau tak geram..tp geram2 sayang la, hehe xkan nak pukui plak..anak woooo. Pastu apa lagi gelak la dgn husband sebab muka dia cergas semacam, mulut mula bebel, mcm dlm vid tu lah. Haihh...Aqeed..Aqeed..ternyata kau komando kecik sejati. Hakhakhak!

Pastu yg best pandai pulak pilih..suka orang glemer2 je. Sebab bila dia tengok tv, dia start excited and kuar suara cam ala2 nak bersembang hanya bila nampak Zizan dengan Siti Nurhaliza. Cewaaaahhhh! taste sangat kan...hihi. Sebab dia ni susah nak gelak2 apatah lagi sembang kuar suara kuat2..tetiba je tengok dua makluk Allah tu jadi mesra alam pulak. Tapi Aqeed, you need to AWASSSSS! Jangan kau coba coba nak jadik retisss, mama penyet hidung sampai tenggelam five inches, faham??

Sejak ada anak sendiri ohoii baru la aku tau susahnye lah haih nak jaga anak ni. Bukan susah nak kena tukar lampin, x tido malam ke hape..tapi susah nak didik akhlak dari kecik ni, dengan zaman skang ni. Ingat senang ke?Huuu.. Channel tv pun kena pilih2, tengok la oasis slot indahnya iman ke..kadang2 bukak gak kartun, sebab ada warna warni hehe..good for baby punya mental development, contoh macam thomas and friends ke, bob the builder, pastu apa lagi ntah aku bg tengok..haaa, upin ipin. Dia tengok kejap2 je, bajet die reti nak hadam cite kt tv plak, hahaha. 

So kesimpulannya kena bagi tengok citer yang boleh bina sahsiah diri, pastu jgn la bagi tengok catdog ke apa sebab kartun2 camtu kadang2 songsang gak. Aku penah tgk cite catdog tu, konon2 tgh nak cipta kapal..huhhh, nak menyongsang cerita Nabi Nuh as sangat they ols tu tau! Pastu hang jangan sesuka hati bagi tengok cite lawan2 nyanyi plak. Tak gemorrrr teman tau,huhu!

Pastu impian setiap hari nak baca Al Quran dengan Aqeed malangnya sejak ambik injection depo (perancang keluarga) tu, sampai hari ni tak boleh2 solat..sobs! Nak anggap istihadah plak was2 sebab injection tu memang akan ganggu hormon period, jadi x menentu. Jadi confuse and was2 tu beraja lah kat sanubari aku nih. So, kalau ada ustazah2 yang arif terbaca post aku ni, mintak tolong bagi nasihat tunjuk ajar pleasee!

Dah taip banyak2 nih jadik malas la plak nak cite lagi. Dah la, biar la cite aku tergantung kat sini je, bosan plak citer sendiri, hahaha! Bai.

Nota kaki,tangan~ Harap takde makian utk aku sebab aku bg tido anak aku dlm buai. In shaa Allah otak anak aku selamat, xde gegaran gempa bumi. Amin! hihi. Mase aku kecik2 pon mak aku bg tido buai, siap buai lelaju lagi Alhamdulillah masuk law school gak bile dah tua bangka ni,ngeh3!

17 Jun 2013

Tips Mengajar BAyi/Anak



1. Pengulangan
Bayi cepat belajar jika anda sentiasa melakukan pengulangan secara konsisten. Sebagai contoh, jika anda mahu mengajar bayi anda tentang warna, sebutkan warna itu misalnya warna biru. Begitu juga dengan abjad atau nombor. Jika anda terjumpa abjad atau nombor, sebutkan dengan kuat. Biarkan bayi anda mendengar. Jika anda lakukan secara kerap, bayi akan cepat belajar. Anda juga boleh cuba meletakkan sekumpulan barang berwarna sama di hadapan bayi anda. Seterusnya sentiasa mengulangi warna itu. Ini adalah teknik pengajaran yang terbaik untuk bayi. Minda anak anda adalah seperti ‘span’ pada usia ini, ia menyerap apa sahaja pengajarang yang diberikan kepadanya. Sekarang, terpulang kepada anda untuk mengisi dengan ilmu yang berguna.

2. Jangan Berbahasa Bayi!
Goo goo gaa gaa! Bahasa bayi yang begitu mengagumkan dan ia sememangnya sangat menarik apabila anda melihat bayi comel berbahasa begitu. Tetapi jangan ikut bahasa bayi anda, jika anda ingin mengajarnya berkomunikasi. Cara ini memang sukar, tetapi inilah cara mengajar yang betul untuk bayi anda bercakap. Cuba jangan bercakap bahasa bayi apabila bersama dengannya. Cuba bayangkan anda sedang bercakap orang dewasa. Paling bagus bercakaplah dengan menggunakan bahasa yang betul. Daripada anda menggunakan ‘ne ne’ yang mewakili susu atau ‘mam mam’ untuk makanan. Anda pasti teruja bila bayi anda dapat belajar dengan pantas dengan bahasa yang betul.

3. Ganjaran
Seperti anak anda yang sudah besar, bayi juga suka diberi ganjaran. Mereka suka memberi pujian, memeluk dan menciumnya. Cubalah anda berkata ‘adik pandai’ sambil menepuk tangan, apabila bayi anda berjaya memasukkan blok mainan dalam kotak kecil. Pasti bayi anda menunjukkan riak wajah gembira kepada anda. Apa yang pasti, bayi suka dibelai dan dimanja dengan ucapan sayang. Bayi sangat suka jika dirinya dipeluk dan diberi ciuman. Selain itu, anda juga boleh memberikan ganjaran dengan memberikan biskut kegemarannya jika dia melakukan apa yang anda suka.

4. Bacakan Buku
Anda pastinya sudah biasa dengan cara ini, tetapi inilah cara istimewa untuk mengajar anak anda mengenal buku dan melatihnya untuk suka membaca buku. B acalah kepadanya walaupun dia belum faham apa yang anda bacakan. Sambil bayi anda duduk di atas riba anda, pegang tangannya untuk dia merasai buku itu. Tetapi kadang kala, bayi anda mungkin akan mengiggit buku, biarkan dia melakukan begitu, namun pastikan buku itu jenis kain. Dalam pada itu, teruskan membacakan buku kepadanya supaya dia suka membaca buku. Bayi anda akan cuba meniru anda membaca buku dan mungkin akan membaca sendiri nanti.

5. Mula Awal
Ajarlah anak anda pada awal usianya. Perkenalkan perkara baru kepada anak anda. Jangan menunggu pada usia 3 atau 4 tahun baru hendak mula mengajarnya abjad, nombor dan objek-objek di sekelilingnya. Anda harus lakukan pengajaran sekarang! Bayangkan anak kecil anda boleh mengenal nombor, huruf atau warna pada awal usianya. Pasti anda gembira dengan kecemerlangannya.

6. Bersabar
Percayalah anak anda tidak akan pintar jika anda tidak menggunakan kaedah-kaedah yang dinyatakan seperti di atas secara konsisten. Namun anda kena bersabar untuk melakukannya kepada anak anda. Jangan putus asa, jika anda tidak mendapat melihat perubahan anak anda. Terus melakukan pengajaran sehingga anak anda pandai.

7. Penerokaan
Biarkan bayi anda melakukan penerokaan di sekelilingnya. Biarkan dia belajar memegang, merasa, menghidu bau, mendengar dan melihat. Misalnya untuk bau anda boleh sediakan bunga ros, buah epal untuk dia pegang dan puppet kecil untuk dia melihat. Namun pastikan ruang itu penerokaannya itu selamat untuk anak anda belajar dengan selesa dan gembira.

8. Belajar Dengan Gembira
Mengajar anak bukan sesuatu yang membosankan! Nyanyilah lagu dan aktiviti yang menyeronokkan untuk membantu anak anda belajar dengan gembira. Bayangkan, anda akan dapat melihat anak anda dapat belajar dengan cepat untuk mengambil barang dalam bekas permainannya. Lakukan ia setiap hari. Pasti anak anda dapat melakukan dengan baik sekali.

9. Permudahkan
Jangan meletakkan harapan yang terlalu tinggi kepada anak anda supaya dapat mengikut arahan anda dengan betul. Dia masih kecil, berilah dia masa untuk melakukannya. Jangan biarkan dia duduk sehingga 4 jam untuk belajar abjad. Lakukan aktiviti yang ringkas dan mudah dalam tempoh masa yang pendek antara 5 hingga 10 minit untuk mengelak anak anda mudah berasa bosan.

10Teruskan!
Untuk memastikan anda berjaya mengajarnya dengan baik, lakukan pengajaran setiap hari. Jangan putus asa. Ingat anda sedang mengajar anak kecil, bukannya anak yang besar yang sudah boleh berdikari. Pengajaran satu atau dua minggu tidak mencukupi untuk anak anda. Oleh itu, lakukan ia sebagai rutin harian untuk dia mengenal tentang persekitarannya. Lakukan dengan konsisten dan fokus supaya pembelajaran ini berjaya dengan cemerlang.


13 Jun 2013

10 Tip Didik Anak Cemerlang


10 Tip Didik Anak Cemerlang


1. Konsisten dengan peraturan yang ditetapkan kepada anak-anak.

2. Apabila anak bercerita kepada anda, jadilah pendengar yang setia.

3. Bersikap jujur kepada anak.

4. Memperuntukkan masa berkualiti untuk bersama anak.

5. Pandanglah anak dengan penuh kasih sayang.

6. Berikan penghargaan setiap kali anak melakukan perbuatan baik (pujian, pelukan, ciuman dan hadiah)

7. Tenangkan anak anda setiap kali dia memerlukannya.

8. Hargailah permainan kesayangan anak anda.

9. Berbicaralah dengan anak anda.

10. Ajaklah anak bersembahyang berjemaah dengan anda

3 Jun 2013

Tips Merangsang Pembelajaran Baby/Kids

Assalamualaikum..

Semenjak ada baby sendiri, aku selalu fikir macam mana nak ajar anak2 dengan cara & pembelajaran terbaik. Senang cakap, parenting skill yg betul  & bagus..Bukan senang tau nak besarkan anak2 zaman sekarang ni. Takut jugak dengan kes2 anak pukul mak bapak, tak hormat mak bapak, dll..

So, tercari2 la aku source kat internet yg boleh bg guidance on how to develop brain kanak2 seawal usia 2,3 bulan camtu smpai la dah besor sikit. Memandangkan Aqeed baru 3 months, aku hegeh2 cari yg sesuai dengan umo die dulu..nak bg shaklee kt die mana boleh lg kan, hehe!

Btw, aku start dengan ajar dia dengan kenalkan dia dengan dunia baru dia..sebelum ni dalam perut, bila dah kat luar perut dia kena la pandai tafsir dunia luar sikit demi sikit :)
Nilai2 insaniah yg lain, perlahan-lahan akan aku serap kat dia, so that in shaa Allah dia tau mana yg elok and mana yang tak..amin!

Jom baca TIPS MERANGSANG PEMBELAJARAN BAYI/KANAK-KANAK kt bawah~


BERTENTANG MATA

Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA

Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah kekeliruan , cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN

Lakukan selama mana dan sebanyak mana yang anda boleh. Dalam perubatan, digalakkan penyusuan ibu sepenuhnya selama 6 bulan. Dalam Islam pula 2 tahun. Kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Selain tinggi IQ, dapat merapatkan hubngan ibu dan anak semasa didakap ke dada.

JELIRKAN LIDAH

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah – ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

GELETEKLAH BAYI ANDA

Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi.

BERKONGSI PANDANGAN

Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. “Tengok anak kucing tu.” atau “Besarkan pokok ni!” atau “Dengar tak bunyi bomba tu?” – untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA

Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (“mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin….”) . Mainkan lagu Beethoven atau Beatles… Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.

GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA

Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin. Dan jangan sesekali merungut bau busuk sahaja semasa menukar lampin.

SENTUH DAN RASA

Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.

PERGI MEMBELI-BELAH

Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.

BERI KATA KUNCI

Jika anda berkata, “Mak nak buka lampu ni,” sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.

BERI KEJUTAN

Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.

MAIN CAK-CAK

Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.

JANGAN LUPA REHAT

Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda – tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.

MAIN DENGAN WARNA

Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.

BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA

Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza – termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

ANGKATKAN SAHAJA

Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau apa saja yang bersesuaian, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia bereksperimen.

BIAR DIA MEMBEBEL

Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.

IKUT RENTAKNYA

Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.

BUAT MUKA LAWAK

Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.

RASA SEKELILING ANDA

Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me’label’ barangan tersebut.


CERITAKAN KISAH DONGENG

Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.

BAYANGAN WAJAH

Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi “yang lagi satu” senyum dan melambai padanya.

BIARKAN DIA JADI BOS (KADANGKALA) 

Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira – dan boleh berlatih menghafal nama warna. Tapi harus diingat, hanya sekali sekala, bimbang akan besar kepala.

GOYANGKAN BADAN

Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

JADILAH TAMAN PERMAINAN

Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. Anak anda juga tidaklah seberat mana.

KIRA SEMUANYA

Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA

Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (“adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?”) sehinggalah ke soalan konkrit (“Pernah tak adik nampak kucing putih?”)

TUTUP TV

Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.

TUKAR PEMANDANGAN

Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

MAIN HUJAN

Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. Inilah waktu untuk anda kembali ke zaman kanak-kanak.

MENANGKAP SERANGGA

Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.

BERGURAU- SENDA

Tunjukkan gambar Pak Cik Abu dan katakan “Inilah ibu.” Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan ‘gurauan’ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

MAIN DENGAN PAKAIAN

Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

HASILKAN ALBUM KELUARGA

Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.

SURUH ANAK MEMBUAT KERJA

Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

PERGI KE PERPUSTAKAAN

Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

SESAME STREET ‘PUNYER STYLE’

Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.

MAIN BERULANG-ULANG

Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. Bermakna tidak perlulah anda membeli mainan baru sahaja setiap kali bosan dengan sesuatu.

MAIN “TIRU-MENIRU”

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

BERCAKAP TENTANG PERASAAN

Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya gembira, marah atau sedih? Bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara memahami emosi. Jika anak yang lebih besar, lebih sesuai ibu untuk anak perempuan dan bapa untuk anak lelaki. Kekalkan sehingga anak anda masuk universiti.

ok done!! hee..

credit to BLOG 3 DALAM 1

p/s : sape nak shaklee??habaq mai na! hehe

2 Jun 2013

NAK SUSU BANYAK??


NAK BANYAKKAN SUSU AGAR BAYI TIDAK MENANGIS SENTIASA CEPAT LAPAR??
======================

Setiap orang milk booster berbeza. Banyak cara dan usaha yang boleh di ambil untuk membanyakkan susu kita. Melalui cara pemakanan kita, jadual mengepam kita, emosi dan banyak lagi faktor lain yang boleh kita ambil kira. Konsep asas penyusuan adalah sangat penting!
=====================
Bila dapat susukan baby kenyang2 sampai tertido Ya Allah! perasaan happy tu hanya ibu2 je yg dapat rasa..betapa puas nya dapat bagi anak sendiri kenyang, cukup makan minum.. ;).

=====================
SO,
Jom la cuba Vits dari Mama Irah Vita Biz, pasti puas hati!


SEBAB? sebab vits dari mama irah vita biz berikan anda~

1. penuhi keperluan protein ibu yang menyusu.
2. penuhi 100% keperluan vitamin dan mineral ibu yang menyusu. Jika khasiat ibu dipenuhi dan ibu sihat, maka proses penyusuan menjadi lancar.
3. bantu menyerap kalsium. Penting untuk penghasilan susu krn Kekurangan kalsium pada ibu akan menyebabkan ibu kerap letih dan lesu lalu mengganggu proses penyusuan akibat ibu yang stress.
4. mengandungi herba galactagogue yang diakui oleh seluruh badan penyusuan seluruh dunia sebagai herba yang membantu membanyakkan susu!

Bila ibu sihat, susu ibu berkhasiat! Bayi juga dapat serap khasiat tu dr susu ibu + sihat walafiat+cergas!
  

selain tu, rajin2 jugak buat power pumping + minum air masak cukup2! 3litres per day is just awesome! hee..


pm for best price! 
+
pm for free consultation at----> https://www.facebook.com/pages/Mama-Irah-Vita-Biz/298045133662906?fref=ts
@contact 0135387311

30 May 2013

Macam mana nak jadi ahli Shaklee??



SAYA NAK JADI AHLI SHAKLEE
===================
INGIN MENJANA PENDAPATAN DI RUMAH ??
INGIN MENIKMATI BONUS 2 ANGKA...3 ANGKA..4 ATAU 5 ANGKA tiap2 bulan??

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE
----------------------------------------


[x] menikmati KEHEBATAN PRODUK dan sihat sentiasa.

[x] menggunakan produk SHAKLEE sambil mendapat pulangan wang anda.

[x] memiliki ruang menjana pendapatan sampingan melalui produk SHAKLEE yang SUPER HEBAT!

[x] mampu milik dengan hanya membeli produk berdasarkan harga ahli yang jauh lebih murah disamping menjana pendapatan.

[x] membantu ahli keluarga, saudara mara terdekat yang ingin membeli produk SHAKLEE dengan harga ahli, dan anda mendapat bonus dari SHAKLEE dengan uv(point) anda.

[x] bersama-sama dengan kami di GROUP JUTAWAN SHAKLEE yang masih muda dan bergaya serta dalam keluarga SHAKLEE yang sangat harmonis.

[x] tidak perlu mantain uv sekiranya untuk kegunaan sendiri sahaja.

[x] MENIKMATI BONUS 2 ANGKA...3 ANGKA..4 ATAU 5 ANGKA ATAS PILIHAN ANDA SENDIRI.

[x] [x] [x] Berminat?
[x] [x] [x] Sila KOMEN
ATAU

[#] Msg/PM saya di link ini --> fb Be Healthier With Shaklee @ fb Min Abdullah :)

ATAU

[#] Call/SMS 013 5387311/017 4848171 :)



1 May 2013

Terima Kasih Ya Allah Untuk Seorang Aqeed Rafael

As salam..

Aqeed tengah tido so ada masa sikit nak update blog. Suami pun dah pi keje..org cuti hari pekerja, tp die keje. Takde la rezeki nak dating hari ni..dating dgn Aqeed je la nampak gayanya..Hahaha!

Alhamdulillah, 27hb Febuari 2013 tadi selamat dah aku lahirkan seorang putera raje..eh, putera sulong aku & suami. Hihi. Berat die mase lahir tu 3.25 kg, panjang 49cm :) . Masa umur 30 hari berat die naik jadi 5.1kg. Mase nak pegi timbang berat die masa tu aku ckp "maybe berat Aqeed dekat2 5kg dah kot sebab bila riba dia cepat rasa lenguh dah sekarang".

Esok plak nak bawak die pegi timbang n inject 2months. Berdasarkan pengalaman aku yg masa umor die 30 hari tu, aku nak cakap mungkin berat Aqeed dekat 7kg dah kot pasal dah termengah-mengah timang dia lepas mandikan dia. Dan tengok2 esok berat dia jadi 7.1kg. Boleh terima akal tak teori aku ni? Abaikan kalau rasa teori tu sewel k bye =P

So far rasa best tgk development dia. By the way Aqeed ni dari umor 1 hari tu lagi dia dah ada peel dia sendiri. Iaitu, bila dia menguap dia suka bagi bunyi. Alah, bunyi macam kita yg tua2 menguap tu..Like  "Huarrgghhh"! tp takdelah seterok tu ye. Sebab dia baby maka bunyi dia tu adalah lebih comel daripada org yg sedang baca mahupun yg sedang menaip ni, hahahaha! Rasa nak tergelak sebab bunyi dia buat tu kadang-kadang berbaur marah. hahaha. (amacam, best tak ayat aku?memang tak boleh blah macam karangan bahasa melayu)

Eh termelalut kemana dah..actually nak cite pengalaman bersalin kan Aqeed. Masa 26.2 tu husband bawak aku pegi HUKM sebab ada turun tanda darah sikit. Tapi aku tak sakit pun. Masa tu husband tgh keje, so bila aku bagitau cepat2 la die balik. Die sampai umah terus ajak aku p HUKM. Aku siap tengah mekap2 berbedak bagai lg masa tu. Hahhaa! Jaga penampilan sgt iolss semasa ituuu =D

Dah sampai HUKM tu lebih krg tgh hari dlm pkul 1 lbh..pkul 2 doktor cek jalan. Astaghfirullah..saketttttttt tau kena seluk cek jalan! Macam nak bagi penyepak pun ada kat doktor tu. Masa tu baru 2cm tapi dah kena admit ward, maybe sebab anak sulung so diorang tak suruh balik. Dah duduk ward boring giler..tp nasib baik husband ada, bole la bergurau2 senda..hihi. Pukul 6 macam tu baru aku start sakit and sakit tu makin lama makin kerap and makin sakit. Malam tu lagi laaaa sakit! nak2 pulak husband dah balik sebab tak boleh teman kat situ. Syarat hospital okeyy! Dipendekkan cite dekat 4kali jugak la kena seluk malam tu sebab nak cek jalan. Malam tu sebab terlampau sakit aku duk tawaf toilet, keliling katil, pastu aku tunggang terbalik ats katil. Tapi buat la camne skali pon sakit tu tak hilang gila2 punya sakit nih..macam nak putus pinggang! Orang yang biasa senggugut teruk maybe boleh tahan sakit sikit dari aku yang tak pernah senggugut teruk, huhu.

Pagi esok tu pukul 6 doktor cek jalan lg. baru 3cm lbh dekat2 4cm katanya. Tapi dia dah terpecahkan air ketuban. Gila banyak wehhh. So nak taknak kena tolak aku masuk labor room. Azab nya sakit nak beranak ni, bayangkan la katil/pangkin utk nak beranak tu habis aku terajang terkeluar bahagian letak kaki tu. hehehe. Agak aku nurse/bidan kat situ pun menyampah tengok n dengar aku melalak. Lantak lah, sakit kotttt!

Aku pnye contraction sangat kuat and tak berhenti henti. Sampai 130 lebih bacaan kat monitor screen yg cek jantung baby and contraction level tu. Aku rasa diorang masukkan ubat yang bagi rasa sakit nak beranak tu. Sampai aku rasa tak tahan sangat aku mintak epidural. Dah la mata aku mengantuk sebab tak tido2. Dalam aku tengah sakit tu aku merepek macam mamai kat husband aku. Pelik die dengar aku cakap hape..haha. Lepas tu baru la aku boleh tidur sebab tak rasa sakit dah. Masa tu jugak husband pegi amik mak mentua kat duta. Belum sempat die sampai kat aku balik, dlm pukul 12 aku rasa sakit tu datang balik. Ingatkan ubat epidural dah habis, rupanya sakit tu memang akan datang balik, epidural tahan kejap je. hadoii seksa..kaki aku x berenti tendang2 tilam kaki tu.  Habis segala ayat keluar, zikir bagai.. Dah la doktor asik cek jalan.

Sampai la tetiba aku rasa kaki, tangan and muka aku jadi kebas kebas. Ya Allah, seriously aku ingat aku dah nak mati masa tu. Kebas gila. Aku bagitau doktor. Maybe effect dari epidural so cabut epidural. Last2 bukaan baru 6cm tapi aku dah tak tahan sakit sgt, dtg sorg doktor dia kata nak tolong. Aku rasa dia gunting sikit kat bawah tu but seriously aku tak rasa sakit langsung sebab sakit nak beranak tu amat dasyat. Push punya push lg sikit kepala nak kuar tapi aku makin tak larat. Ye la, aku tak makan dari petang 26.2 tu kot..so doktor guna kaedah forcep finally kuar la Aqeed :)

Masa doktor letak atas perut aku, aku pegang kepala Aqeed, tp aku tak larat nak bangun cium dia..and know what, Aqeed tak menangis! Aku plak masa tu punya letih sampai tak terfikir that he should have been crying right after he's out from my belly! Cepat2 diorang mandikan die,tunjuk kat aku tanya laki ke pompuan then rushing to NICU. Doktor kata maybe masalah pernafasan, sebab tersangkut lama masa aku push..

Yang lawaknya husband aku kat luar tengok je nurse bawak lari Aqeed ke NICU. Siap cakap "anak sape la tu". Bila aunty nurse/bidan tu bagitau anak die, punya la teruja.."anak aku ke tu, putihnya anak aku" hahaha!

De masuk labor room tgk aku kejap je, pegang tangan aku and cium. Aku ada rasa nak cium tangan dia tapi seriously aku sangat letih nak angkat mata pun tak larat. Nak pulak aku kena bawak pegi operation theater sebab uri/plasenta lekat. Pukul 4.10ptg Aqeed kuar, pukul 6ptg lebih jugak la baru aku siap kuar dari operation theater. Esok tu baru diorang bagi Aqeed kat aku lepas sure dia xde masalah pernafasan. Aku tengok kaki kecik dia alahaiii..kesiannya dah berbekas cucuk2 , huhu :(

Tapi syukur Alhamdulillah semua nya selamat. Aqeed pon dah sehat walafiat sekarang ni. Pastu dah pandai sembang. Best sembang dengan dia, dgr suara dia..hihi. Well, esok nak pegi clinic utk check up 2 months dia..maksudnya lepas tu pegi jenjalan shopping2 la yihhhhaaaa!

Dalam ward, tengah sakit nih!huhu..
62kg masa ni okay, gila semangat!
Aqeed & Friend. Hehe.
Tak ingat dah bape hari masa ni tapi dalam pantang lagi :) 
Ni pun masa dalam pantang lagi, Aqeed tengah mood sembang ;)

20 Jan 2013

Random Thoughts

Tonite is soooo boring! Husband has gone to work, keje malam esok pagi baru balik. nak buat camne, nasib badan lah husband keje shift. Few years back dia keje office hour tapi lepas tu kena tukar masuk shift. Tapi no matter what still aku bersyukur sebab banyak je masa dia ada kat umah dengan aku so takde lah bosan sangat, hehe..

Eh, nak tau tak? Dulu masa nak kahwin and mula-mula kahwin rasa macam tak percaya aku nak and dah berkahwin!! Rasa macam budak-budak tak cukup umur lagi, hahahaha. Kalau ikut ketinggian yes memang tak cukup umor lagi, wakaka! (Tak senonoh aku kutuk diri sendiri, PANGGGGGG!!!!sepak diri sendiri kat dahi sedass.) Tapi bukan aku je yang rasa tau! Kang cakap aku perasan tak hengat plak =P. Kawan-kawan dan jugak kakak-kakak aku pun macam tak pecaya aku kahwin. Siap cakap aku bebudak lagi, cannot imagine how can I become a man's wife. Kehkeh! But then this is a matter of jodoh. Bila Allah dah kata KUNFAYAKUN.. see? time aku kahwin kakak aku yang dua orang lagi tu colan-colan pun nan hado lagi yeee kesian uolls..hehe. Maap ye kakak-kakak, adik korang ni terlampau advanced pulak dalam isu cintan cintun, wakaka!

Then tak sempat lagi nak hilang rasa tak percaya tu, tup-tup dah terPREGNANT plak..hehe. Lagi betambah tak pecaya tapi syukur Alhamdulillah rezeki zuriat dari Allah S.W.T. Ni lah nak habaq kat hang masa mula-mula tau pregnant tu rasa seronok + lega (sebab before ni aku selalu cakap family aku jenis subur, senang nak pregnant that's why siblings aku ramai and kakak aku pn kawen sebulan dah pregnant. So takut jadi riak/takbur sampai Allah tak bagi aku peluang tu) + confused + tak ready. Yela baru sebulan kahwin dah pregnant, rasa cepat sangat kot!  Aku kahwin 6.5.2012 pastu tau preganant mase bulan 6 tak ingat plak tarikh. But my last period was on 25.5.2012. Korang yang tak tau cemane kiraan pregnant tuh meh sini aku nak kobar kek ekau.

Berapa lama kita dah pregnant tu doktor kira start dari hari pertama kita punya last period. Kira dalam aku punya kes aku pregnant lebih kurang lepas 2weeks++ kahwin la.. The actual day/date yg proses persenyawaan tu jadik kita tak dapat la nak tau betul betul. Orang cakap after 2weeks period tu, tapi ntah lah suke ati die la nak bila pun janji sehat wallepat liat, hehe!

Dah pregnant pun malu plak nak cakap kat family tapi at last bagitau la jugak, takkan tak cakap plak. Kang tetiba balik kampung perot memboyot tak ke fengsan manusia sekalian alam?hakhak! Mak tekejut jugak masa bagitau tapi mak happy & she's so excited ;)

Now baby kat dalam perut dah 34weeks 3days. Wahhh! dah besar dah beliau!hehe..aktif die kat dalam ni, dulu rasa tendang-tendang je tapi sekarang rasa gerak kuat. Tau tak kat perut kadang nampak macam benjolan tinggi yang tengah bergerak dari atas perut sampai selari dengan pusat. Gile amazingnya perasaaan masa tu!! Aku ternangis jap masa first time nampak macam tu. (Alamak termengaku nangis plak, kantoi la x rock :P) sebab rasa besarnya kuasa Allah swt, indahnya ciptaanNya, & indahnya perasaan yg DIA hadirkan dalam diri WANITA&IBU. Alhamdulillah! ^_^

So lebih kurang macam ni lah tapi lagi meninggi die punya tahap benjol. Tapi takdelah sampai nampak bentuk kaki macam kat pic ni, menipu sangat uols ni tauu!
Kat dunia ni manusia macam-macam jenis ada, kan kan kan? Macam aku, aku tergolong dalam jenis manusia yang tak suka makan ubat. Tak suka dan tak reti. Tapi sejak preggy aku paksa jugak la makan, mengenangkan nak baby sehat walafiat. Asid folic la, obimin la, iberet folic la..sume nak lic-lic, motip sangat nama-nama ubat ni nak semacam!kan? Pastu lain-lain aku telan jus delima, buah kurma, and ESP Shaklee. 

Eh la, nak cerita pasal ESP la nih..haa, aku consume ESP ni sebab aku tau family aku yang perempuan (yg da kahwin la) jenis susah nak ada susu. So aku try ESP ni sebab aku ala-ala verangan nak breastfeed baby aku nanti walopon aku sedor diri hakikat aku kena further study lepas deliver. Huwaaaaa! kesian baby dpt BF sekejap je la nanti, sobs3! (walhal dulu fikir taknak bagi anak-anak aku BF, konon geli la uweeek! keji betol aku masa tu kennn!LOL) And you know what??aku baru je consume dlm 2 weeks but then td aku nampak ade susu 2,3,4 titik masa nak menyucikan diri aku. Waaaaaa!!! hebatnya! biaq betoi I can't believe this! Blom branak but producing milk already maa?? Nasib baik aku review memang ada orang yang kuar susu even before deliver, kalau tak mau aku meratapi kepelikkan yang telah melanda diri aku, huhu. Tp once again Alhamdulillah, rezeki baby :) and thank you to Tiera sebab kenalkan K.min dengan Shaklee, hehe!

Please click here if you wanna give a try like me! ^_^
Asik cite pasal pregnant je..aku nak cite pasal mimpi plak la. Lately asik mimpi benda-benda yang memenatkan. Lari lari la, kena kejar la, kejar orang la, jatuh sungai air banjir la, dapat ikan masa mancing kat sungai besar lah, pegi sekolah cikgu marah keje tak siap lah, pegi sekolah kawan-kawan tak best lah. Memacam ada. Pastu dalam mimpi tu aku marah-marah kat diri aku sendiri camni "eh, hang kan tengah mimpi?dah penat sangat bangun lah tido cepat!!" Ciss..sempat lagi tu marah diri sendiri dalam tidur! Bila dah terjaga, marah diri sendiri lagi sekali sebab lambat bangun kalau tak confirm tak sepenat tu, huhhh! Penat je.. Motip je aku asik nak marah aku sendiri.

Asik penat je manjang, ni pun dah penat bebel edisi menaip gak..haha. babai!

15 Jan 2013

8 TIPS CARA MENERAN KETIKA BERSALIN



Lately banyak post pasal mengandung & bersalin sebab tak lama lagi dah nak deliver baby. Hee..sebab takut lupa tips2 ni tu yang copy paste here so that easy to refer, takut terlupa..huhu. :)


1~ Menunggu waktu yang tepat. Jangan sesekali meneran ketika belum masanya. Tunggu sehingga diarahkan oleh bidan/doktor kerana ia akan menyebabkan laluan menjadi bengkak.

2~ Simpan tenaga. Jangan buang tenaga dengan menjerit atau meronta ronta.

3~ Jangan cemas berlebihan kerana ini akan membuatkan otot-otot menjadi tegang.

4~ Jika rasa terdorong untuk meneran tarik nafas dalam-dalam melaui hidung dan hembus melalui mulut supaya dapat meneran dengan lebih lama.

5~ Ketika meneran fikiran perlulah tenang supaya bila kita meneran nafas tak habis.

6~ Teran seperti membuang air besar.

7~ Jangan pejam mata ketika meneran supaya pembuluh darah sekitar mata tidak pecah. Usahakan untuk melihat ke arah perut.

8~ Jangan angkat punggung kerana akan buat vagina terkoyak.

Ok done! Semoga daya ingatan tak affected masa nk deliver, hee..

13 Jan 2013

.8 tanda-tanda bakal bersalin.


Tanda-tanda yg para ibu perlu "alert" di hujung-hujung kehamilan.. Kalau dah ada tanda-tanda ni In syaa Allah tak lama lagi baby nak jumpa ibu & ayahnya! :)

Apakah 8 tanda-tanda hampir bersalin??

1. Engaged (atau pun baby sudah masuk laluan)
Apabila kita pergi checkup mesti gynae akan ckp kan sama ada baby dah engaged atau belum...Untuk 1st time mama selalunya baby akan engaged awal 2-4 minggu sebelum EDD ya..dan mama akan dpt rasa bahagian atas "kosong" dan semakin berat di bawah.

2. Kerap Membuang Air Kencing
Ketika bayi sudah "masuk laluan" kepala baby akan berada dekat dengan pundi kencing dan akan menekan pundi kencing...orang tua-tua cakap kalau makin kerap kencing tu rambut baby lebat heeeeee...

3. Sakit belakang di bahagian pinggang ke bawah
Ligamen rahim dan pelvis semakin meregang untuk proses kelahiran nanti dan baby juga semakin berat di bawah.

4. Kontraksi Braxton-Hicks
Perut mula mengeras pada waktu2 tertentu dan kadangkala rasa seperti senggugut ketika datang bulan. Kontraksi Pra-Kelahiran ini tidaklah sekuat dan sekerap kontraksi sebenar ketika kelahiran nanti. Dan mama boleh kurangkan ketidakselesaan atau kesakitan ini dengan menukar posisi contohnya kalau ketika itu anda sedang berdidir, cuba duduk atau cuba berbaring.

5. Cirit-Birit
Hormon kelahiran juga dipercayai dapat bertindak pada usus dan boleh menyebabkan kekejangan abdomen. Hormon kelahiran juga boleh membuatkan anda loya.

6. Keputihan
Terdapat lendir dan lelehan pekat.

7. Keluar lendir pekat dan pendarahan (Show)
Kepala baby turun dalam rongga pelvis boleh menyebabkan Pluk Mukus tertanggal. Pluk Mukus ini menghalaang sebarang kemasukan bendasing ke dalam serviks dan menghalang sebarang jangkitan kuman kepada baby.

8. Pecah Ketuban
Hanya 1 dari 10 ibu hamil yg mengalami kebocoran air ketuban sebelum kelahiran. Bagi mama yg telah pecah ketuban sebaiknya segera ke hospital lebih-lebih lagi jika air ketuban berwarna merah atau hijau kerana dikhuatiri baby mungkin lemas atau mendapat jangkitan.
Credits to Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung

Setakat ni No. 2&3 je dah masuk list. Baby, please get out from mama's belly at week 37/38 okay dear?Can't wait to kiss and hug you tight! ^_^

10 Jan 2013

33 Weeks of Pregnancy


Alhamdulillah, hari ni khamis pregnancy dah masuk 33 minggu. Maksudnya ada lagi 7 minggu nak cukup 40 weeks, wahhhh! takut ada, excited ada, tak sabor pon hadooo katakauuuuu{Azwan Ali's tone please!}. Tapi dalam hati aku & Encik Alias ni asik dok berharap baby deliver dalam week 37 ke, hihihi. Aku bukan apa, sempat la habiskan confine-mum period before classes start. Hurm, hurmmm..tgh mengharap nih. Sobss!


Btw, ke-eksaited-an ku telah membawa daku kepada fetal development punya website secara rawak, ekeke. Hence, perkembangan minggu ni adalahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ~~


This is how the position of the baby should be :)


Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya - kepala harus sudah menjunam ke bawah. 


Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula. 

Tengkorak bayi masih mudah dilentur dan belum lagi bertaut, untuk membolehkannya keluar dari kanal lahir yang agak sempit. Tetapi tulang di bahagian-bahagian lain dalam tubuhnya bertambah keras. Kulit bayi anda mula hilang kemerahannya dan kurang berkedut. 

Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran - dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula. Adakah anda bercadang untuk menangani sakit bersalin secara natural? Di sini terdapat semua yang anda perlu tahu tentang kelegaan sakit secara natural. 

Anda mungkin ternampak bahawa kaki dan pergelangan kaki anda menjadi bengkak menjelang ke petang. Retensi air, juga dikenali sebagai edema, adalah lebih teruk semasa cuaca panas dan di sebelah petang. Hairannya, banyak meminum air membantu mengurangkan retensi air. Badan anda - terutama sekali buah pinggang anda - dan bayi anda juga memerlukan banyak cecair, jadi minumlah air dengan banyak. Jika anda terasa bengkak-bengkak atau sembap di tangan atau muka dengan tiba-tiba, berhubunglah dengan doktor anda - ini mungkin tanda pra-eklampsia.

Source: Babycenter



Ni aku letak 1 je website, banyak lagi website bab kehamilan ni, malas nak kopipes bebanyak. Kalau nak tau bebanyak lagi sila google laju2 dengan tahap maksima berdasarkan usaha tangga kejayaan uolss. Muehehe.


Macam yang Babycenter explain tuh, memang aku ada rasa sakit kat bahagian bawah tu especially time aku bangun dari tidur atau bangun dari berbaring. Sengal la jugak sakitnye, tapi aku kan kuat persis hulk, maka aku abaikan jek sakit tu and lari laju-laju. Okey aku tipu, hahahha!

Bak kata husband aku, jangan layan sangat sakit-sakit tu nanti mengada-ngada. Hahaha. Aku tak layan pon, aku rasa jek, kehkehkeh!


Lepas tu, kalau sebelum ni aku selalu pelik apehal la orang slalu cakap time pregnant ni nak rasa tak larat la, asik nak tidor lah, penat lah apelah.. Tapi masa minggu ke 33 ni aku dah tak pelik dah. Diulangi, TAK PELIK dahhhhhh.........sebab time week 33 ni je aku baru mula rasa perot betol-betol berat especially bila nak bangun. Tapi takdelah berat melampau-lampau. Still aku mampu lagi bangun dengan rakus. Hehe..
Tapi Alhamdulillah la setakat ni rasa malas tu takde lah sampai aku tak masak ke, tak basuh baju ke, tak mop lantai ke {haaa, kan aku dah cakap aku hulk! mampu mop lantai satu rumah uollss!}, senang cakap laki aku maseh bole duk relax-relax tanpa huluran bantuan amal kepadaku. Hahaha. Bagussss! Sebab aku nak buat sendiri semua, cepat sikit terberanak, wakakka =P

Lagi satu, ni haaa...jari jemari aku ni dah mula dah rasa sakit sengal-sengal masa bangun tidor, sampai la ke 2 3 4 5 jam after. Termasuk la dengan kaki aku, especially kaki sebelah kanan. Aku pon pelik apehal kaki kanan nak sakit lebih dari kiri, berat anggota kanan aku melampau-lampau tak balance dengan sebelah kiri ke?kompiusss plak. Yang penting jari kaki, tangan tu menggemok yeee! Huhh, terus tak shantek lagi dah. Cincin-cincin pon dah kena tanggal sebab jari dah kembong macam ikan kembong. 

Actually pregnant ni best sebab husband layankan je aku nak makan apa, best wooo..sebab aku suka makan. Hehe..siap kekadang tu dia ajak aku makan kat luar, dia belanja katanya..haha, memang la dia blanja, takkan aku pulak, hua3. Tapi start last week dah kurang selera makan ntah kenapa. Macam malas je nak makan, sampai berat turun la masa pi check up pregnancy last week. Hohooho.. Jap, aku rasa-rasa aku nak salahkan kekurangan kebolehan ketiduran aku lah dalam isu ni. bole tak? Hahahaha.. Sejak seminggu dua nih, memang tido tak cukup, sebab tak selesa baby makin besor. Lepas tu sebab kerap terjaga nak pi kencing. Ada la 2,3 kali bangun semata-mata nak labur saham kecik. Hehehe..tapi aku saborkan je lah diri aku ni sebab yang penting my baby is healthy! & comel..hikhikhik.

Tetiba rasa malas pulak nak taip-taip bebanyak sebab cite Setia Hujung Nyawa is about to start dah, hahaha. Jiwang gak aku duk layan cite ni, tapi suke ati aku la nak jiwang ke tanak kan, who cares bluekkk! 
Daaa..

7 Jan 2013

.CNoor's Birthday.

As salam & hye! :)
Aiceh macam ceria semacam je walhal tengah boring tak memadan ni..hihi. Oleh yang demikian la blog ni dihapdet malam ni, kalau tak verangan la nak ada post baru, =P

Btw, today is January 7, 2013..2 days before {January 5,2013) was my bestie, Izan's birthday! wooohooooo! You are 25 already dear please cepat kahwen to Mr shafiq!!hahhaa..kesian mesti tgh pressure when everyone keep on telling you to get married quick. Hehe..Lumrah lah tu once you have completed your studies years, people couldn't resist but to ask you soklan cepu cemas nan satu nih..kan kan!

Dan dengan itu daku mendoakan agar kamu diberi kesihatan yang baik untuk selalu bekerja kuat n cepat kaya, dipanjangkan usia agar cepat kawen dan punyai anak bederet-deret so that umat Islam bertambah-tambah, dimurahkan rezeki agar dapat membelanjai diriku {hehe =P}, dan last but not least semoga berbahagia dan berjaya di dunia yang fana ini & di akhirat yang kekal abadi, Amin & In syaa Allah!


2-3 years ago.
Blame the long distance for not allowing us to celebrate
our b'day  just like we've had.
  

Eh, ada present for you, cer tgk bwh! 
  

Sila claim cake ini at the nearest cakes&bakery shop,hehe
This is all I can do due to the fact that we are no more 2 inches away but berbatu-bata berkilo meter jauhnyerrrr as for now. Well haih, have to face the fact that we're hardly can meet each other often like we used to be before. Aiceh macam kata kasih kepada kekasihnya pulak, muehehe. Abaikan jika ia meloyakan, bye! hahahha..
Tengah fikir bila lagi kita dapat jumpa each other, keluar bergila-gila sesama n memacam lg. Oklah, time flies. So kita pun harus flies, hehe.. 
{Izan, tiera & Dayah~Best Buddy Ever}



19 Dec 2012

30 Weeks Pregnancy

Alhamdulillah, sehari je lg pregnancy dah masuk 30 minggu,hehe.. syukur! Sejak tau aku mengandung dari dulu sampai sekarang, everytime masuk new week pasti akan google perkembangan baby dalam perut, excited!
So minggu ni punya development is (copy paste from babycenter) ;


Nak baby cute camni!^_^


Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki. 

Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran. 

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan. 

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan. 

Read more: http://www.babycenter.com.my/a1044621/perkembangan-fetus---hamil-31-minggu#ixzz2FQ6krv3b

Wah! excited gila!
Baby kat dalam perut ni makin aktif dia bergerak. Dia dah tak banyak menendang, maybe sebab kaki dah panjang and perut tak cukup luas untuk dia main sepak-sepak lagi dah, hee! Walaupun dia tak banyak menendang, tapi dia banyak bergerak, boleh nampak perut beralun-alun, teruja!

Rasa baby ikut tinggi macam ayah dia je..haha. Sebab check up hari tu panjang dia bertambah mendadak dari bulan sebelum, hee..

Pastu, baby dah pandai respon pada bunyi-bunyi kat luar. Luckily, Mr. Husband suka sembang-sembang dengan baby dari luar perut, tiap kali cakap dengan dia, dia gerak-gerak and kekadang tendang telinga ayah nya. Hahahaha, padan muka :P
Tapi ayahnya suka, muka excited gila..hehe.

Setakat ni baby sihal walafiat alhamdulillah, takde masalah apa-apa. So harap-harap baby sihat je sampai selamat kluar, Insyaallah due March 1 next year. Harap-harap baby kuar 2 weeks early ke, sebab tak sabar nak jumpa diaaaa! Amin, :)

background